NOW-regeling

EuromuntenDe tegemoetkoming in de loonkosten is geregeld in de NOW-regeling. Deze regeling vergoedt tot 90% van de loonkosten van bedrijven die minstens 20% omzetverlies hebben. Het omzetverlies wordt bepaald op basis van 25% van de omzet van 2019. Dit moet worden vergeleken met de omzet in de periode maart t/m mei 2020. Werkgevers kunnen echter ook kiezen voor een periode die één of twee maanden later start.

Extra beloningen

Het ijkpunt voor de hoogte van de loonsom waar de NOW-regeling op is gebaseerd, is januari. In deze maand werden echter veel bijzondere beloningen uitbetaald, zoals overuren en een 13e maand. Dit betekent dat het voorschot van de NOW-regeling tot een hoger bedrag leidt dan waar de werkgever uiteindelijk recht op heeft. Dit moet bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming worden terugbetaald.

Omvang onbekend

De omvang van het probleem is niet bekend. Om de kwestie op te lossen zouden incidentele beloningen die in januari zijn uitbetaald, niet van invloed moeten zijn op de te verkrijgen NOW. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eerder aangegeven om over een mogelijke oplossing na te denken.