Onderscheid voucher en kortingsbon

TheaterVan belang is dat wordt bepaald of sprake is van een voucher of kortingsbon voor de btw. Het verschil tussen beide is dat een voucher inwisselbaar is zonder bijbetaling en dat bij inwisseling van een kortingsbon een bijbetaling nodig is.

Voucher

De uitgegeven voucher moet een volwaardige vervanging van het goed of de dienst zijn. Zo kan de voucher recht geven op levering van dezelfde of vergelijkbare dienst op een later moment. Momenteel wordt in de luchtvaart veel gebruik gemaakt van vouchers.

Een voucher mag alleen worden gebruikt met instemming van de klant. Zo heeft de Europese Commissaris van Transport laten weten dat luchtvaarmaatschappijen de passagiers het bedrag van de geannuleerde vlucht terug moeten betalen als zij geen voucher accepteren. De vraag is wel of dit daadwerkelijk door luchtvaarmaatschappijen wordt nageleefd en gehandhaafd wordt.

Voucher enkelvoudig gebruik

Bij een voucher voor ‘enkelvoudig gebruik’, bijvoorbeeld een bioscoopbon, is op het moment van uitgifte duidelijk of in de toekomst een product belast met 9% btw of een product belast met 21% btw aangeschaft wordt. De btw moet afgedragen worden bij de uitgifte van de voucher. De oorspronkelijke btw die over de betaling van de klant is berekend, blijft verschuldigd op het moment van uitgifte van de voucher omdat dan het btw-percentage al bekend is. 

Voucher meervoudig gebruik

Bij een voucher voor ‘meervoudig gebruik’ is op het moment van uitgifte van de voucher niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing is, omdat met de voucher een product dat belast is met 9% btw of een product belast met 21% btw kan worden aangeschaft. Een voucher voor een warenhuis is een voorbeeld: wordt er met de voucher een boek gekocht of kleding? De btw is daardoor verschuldigd op het moment dat de voucher wordt ingewisseld voor een goed of dienst, zodat duidelijk is welk btw-tarief van toepassing is. De oorspronkelijke btw op de betaling van de klant wordt niet aangegeven op het moment van uitgifte van de voucher, maar op het moment van inlevering van de voucher, omdat dan het btw-percentage pas bekend is.  

Kortingsbon

Bij uitgifte van een kortingsbon is btw verschuldigd over het door de klant betaalde bedrag. Dit is het bedrag dat de klant heeft betaald voor de levering of dienst die de ondernemer nu niet kan uitvoeren in verband met de coronacrisis, en waardoor de btw-ondernemer besluit een kortingsbon uit te geven. De kortingsbon is inwisselbaar tegen het product als waar eerder (deels) voor betaald is, of eventueel een ander product. Op het moment van verzilvering van de kortingsbon is btw verschuldigd over de bijbetaling.

Conclusie

Omdat uitgifte van een voucher voor meervoudig gebruik een liquiditeitsvoordeel oplevert ten opzichte van een voucher voor enkelvoudig gebruik, is het voordeliger een voucher voor meervoudig gebruik uit te geven. Geef daarom een voucher uit waarmee zowel producten belast met 9% btw als producten belast met 21% btw kunnen worden aangeschaft.

Let op dat bij uitgifte van een voucher voor enkelvoudig gebruik direct al btw over het door de klant betaalde bedrag voor de aanvankelijk geplande levering of dienst verschuldigd is en dat ook over de latere bijbetaling bij inlevering van de kortingsbon btw afgedragen wordt.