De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de nieuwe Energielijst voor dit jaar gepubliceerd. De Energielijst bevat tal van wijzigingen, die zowel voor ondernemers zowel voor- als nadelig uit kunnen pakken.

Energielijst

Bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, komen in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Deze zijn energiebesparend ten opzichte van bedrijfsmiddelen die niet op de Energielijst staan en duurder in aanschaf. Door de EIA worden deze extra kosten beperkt.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een percentage van de aanschafprijs van het bedrijfsmiddel dat extra op de winst in mindering kan worden gebracht. Het percentage voor 2022 bedraagt 45,5%, hetzelfde als in 2021.

Voordeel afhankelijk van winst

Het voordeel van de EIA is voor een onderneming afhankelijk van de winst. Naarmate de winst hoger is, betaalt een bedrijf namelijk meer belasting. Bij een belastingtarief van bijvoorbeeld 25,9%, hoeft een bv bij de aanschaf van een bedrijfsmiddel van € 100.000, dus 45,5% x 25,9% = € 11.800 minder Vpb te betalen.

Wijzigingen

De Energielijst bevat ook dit jaar wijzigingen. Een belangrijke betreft investeringen in waterstof, die een CO2-reductie op moeten leveren. De wijzigingen zijn divers en lopen uiteen van bijvoorbeeld verscherpte eisen voor energiezuinige koelkasten tot de toevoeging van cruise control gestuurd door GPS-gegevens.

Let op! U kunt de nieuwe Energielijst inzien en downloaden vanaf de site van de RVO (rvo.nl).