Fiscale eenheid

De verruiming van de eerste tariefschijf tot € 395.000 zorgt ervoor dat in veel gevallen een fiscale eenheid minder aantrekkelijk wordt. Bij een fiscale eenheid kunnen de verbonden bv’s onderlinge winsten en verliezen met elkaar verrekenen. Tegenover dit voordeel staat een steeds groter wordend nadeel, namelijk dat maar één keer van de verruimde schijf van het lage tarief kan worden geprofiteerd.

Tip! Het verbreken van de fiscale eenheid kan het nadeel beperken. Als verbreking per 2022 gewenst is, moet het verzoek hiertoe vóór 1 januari 2022 zijn ontvangen door de Belastingdienst.

Verliesverrekening verruimd én beperkt

ArchitectNaast bovengenoemd voordeel krijgen bv’s volgend jaar ook te maken met wijzigingen inzake de verliesverrekening. Vanaf 2022 wordt de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting beperkt tot 50% van de belastbare winst. Wel mogen verliezen voortaan onbeperkt voorwaarts verrekend worden. 

Verliezen tot een bedrag van € 1 miljoen aan belastbare winst zijn volledig verrekenbaar. Voor zover de belastbare winst hoger is dan € 1 miljoen, worden die verliezen voor zover zij meer bedragen dan € 1 miljoen, slechts tot een bedrag van 50% van de belastbare winst boven € 1 miljoen verrekend.

Heeft u vragen over de vennootschapsbelasting, neem dan contact met ons op.