Dga’s die de afgelopen jaren een pensioen in eigen beheer (PEB) hebben beëindigd, krijgen zes weken extra om het hierbij vereiste informatieformulier naar de Belastingdienst te sturen. Dit is onlangs via wijziging van een Besluit geregeld.

Beëindiging PEB

HandtekeningDga’s kunnen tegenwoordig geen PEB meer opbouwen in hun eigen bv. Bestaande PEB’s kon een dga tot en met 2019 fiscaal voordelig beëindigen. Als werd afgekocht, had men recht op een korting. In 2019 was deze korting nog 19,5%. Ook werd dan geen revisierente berekend.

Informatieformulier

Bij beëindiging was de dga verplicht ook een informatieformulier naar de Belastingdienst te sturen. Hierin moest onder meer de fiscale balanswaarde worden vermeld en eventueel gemaakte afspraken met de (ex)partner.

Extra tijd

In de praktijk blijkt het informatieformulier vaak niet te zijn verstuurd of fouten of onvolkomenheden te bevatten. Zo ontbreekt vaak de vereiste handtekening van de (ex-)partner. Daarom is besloten in deze gevallen de dga zes weken extra tijd te geven om een en ander te corrigeren. De betreffende dga’s ontvangen hierover een brief van de inspecteur.

Let op! Het is van groot belang dat de betreffende dga’s de informatieformulieren tijdig en correct insturen, omdat anders geen recht meer bestaat op de fiscale faciliteiten. Dit betekent een fors hogere belasting over het beëindigde PEB, plus de heffing van revisierente.

Heeft u advies of hulp nodig bij het invullen of versturen van het formulier, neem dan contact met ons op.