De schenkbelasting kent een belangrijke vrijstelling als het een schenking betreft voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning of de aflossing van een eigenwoningschuld. Maar is de vrijstelling ook van toepassing als de woning al wordt gekocht of verbouwd, nog voordat de schenking verkregen is?

Verhoogde schenkvrijstelling

HuisDe verhoogde schenkvrijstelling met betrekking tot een eigen woning bedraagt in 2020 € 103.643. Deze vrijstelling geldt niet alleen tussen ouders en hun kinderen, maar ook voor willekeurige derden. De vrijstelling kent wel een aantal voorwaarden. Eén ervan is dat de verkrijger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn, waarbij de 40ste verjaardag nog meetelt.

Kosten eerst zelf betaald

In een zaak die onlangs door het gerechtshof in Arnhem werd behandeld, was de vraag aan de orde of de vrijstelling ook van toepassing is als de ontvanger van de schenking de uitgaven ten behoeve van de eigen woning al heeft betaald, nog voordat de schenking ontvangen is.

Oogmerk is bepalend

Anders dan de inspecteur vindt het hof dat voor toepassing van de vrijstelling de uitgaven ten behoeve van de eigen woning, nog voordat de schenking ontvangen is, best al betaald kunnen zijn. Er is dan echter wel vereist dat op het moment van betaling van de kosten al duidelijk is dat deze kosten ook vanuit de schenking betaald zullen worden.

Let op! Degene die de schenking heeft ontvangen, moet dit aannemelijk maken. Ook moet dit de bedoeling van de schenker zijn geweest.

Naheffing schenkbelasting bleef in stand

De ontvanger van de schenking kon het hof hiervan niet van overtuigen. De bewering dat haar vader, de schenker, gezegd had dat het met de kosten van de verbouwing wel goed zou komen, was hiervoor onvoldoende. Ook de stelling dat de ontvanger van de schenking anders nooit aan de verbouwing zou zijn begonnen, was onvoldoende overtuigend. De naheffing schenkbelasting bleef dan ook in stand, de verhoogde vrijstelling was niet van toepassing.